POLITIKA KOLAČIĆA (cookies)

Pravila o kolačićima
Kako bi se osigurao ispravan rad ovog web-mjesta, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Što su kolačići?
Kolačić je mala podatkovna datoteka koja se pohranjuje na vaše računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. Pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput korisničkog imena, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri prelasku s jedne njegove stranice na drugu.

Na koji se način koristimo kolačićima?
Na nekim se našim stranicama koristimo kolačićima koji nisu prijeko potrebni za prikaz web-mjesta, no omogućit će vam ugodnije pregledavanje. Te kolačiće možete izbrisati ili blokirati, ali ako to učinite, neke funkcije te stranice možda neće raditi kako je predviđeno. S pomoću kolačića spremaju se sljedeći podaci:

  • vaše željene postavke prikaza, poput jezika preglednika, kontrasta boja, veličine fonta; korišteni uređaj, željene postavke prikaza rezultata pretraživanja i obavijesti
  • jeste li ili ne pristali na našu uporabu kolačića na toj stranici

Osobni podaci
Informacije povezane s kolačićima ne služe za vašu identifikaciju, a podaci o navikama pregledavanja isključivo su pod našim nadzorom. Kolačićima se ne koristimo ni u koje druge svrhe osim onih koje smo ovdje opisali.

Kolačići trećih osoba
Ponekad u statističke svrhe koristimo i vanjske usluge za praćenje korištenja stranica, poput Google Analytics. U tom slučaju, Google će na vaše računalo poslati svoje kolačiće – tzv. kolačiće treće strane. Isto se događa kada koristimo karte na Google Maps. Kolačiće trećih strana možete odbiti prilikom prve posjete stranice te na taj način skripte trećih strana neće biti učitane.

Kako se kontroliraju kolačići?
Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji. Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na vašem uređaju, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne. Ako ne želite na svome računalu primati kolačiće, svom pregledniku možete zadati da vas obavijesti kada ih detektira ili ih možete automatski sve odbiti. Također možete obrisati sve kolačiće koje ste već primili. Ako želite ograničiti ili blokirati kolačiće koji su vam već instalirani, to možete učiniti putem postavki svoga preglednika. Na koji način, saznajte preko funkcije “Help”/”Pomoć” unutar preglednika ili na stranici www.aboutcookies.org (vanjska poveznica), gdje možete naći detaljne upute koje se odnose na različite preglednike.

INFORMACIJE

shodno čl.7., čl. 13., čl. 14. i čl. 21. Opće uredbe (EU) 2016/679

o prikupljanju i obradi  osobnih podataka i pravima ispitanika

 

Svrha je ove Informacije informirati Vas shodno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka o svim relevantnim značajkama vezanim za prikupljanje osobnih podataka  o Vama povezanih s pružanjem naših usluga. Osobnim podatkom smatra se svaki podatak koji se odnosi na Vas kao fizičku osobu, a na temelju kojeg je Vaš identitet utvrđen ili se može utvrditi. U ovoj izjavi pružaju Vam se detaljne informacije o tome zašto i na koji način  prikupljamo i obrađujemo Vaše osobne podatke, pod kojim uvjetima i okolnostima, koji podaci su obavezni, a koji dobrovoljni, pohrani podataka, te koja Vam prava pripadaju u pogledu Vaših osobnih podataka.  Molimo Vas da ovu Izjavu pažljivo pročitate kako biste se upoznali sa svim relevantnim informacijama, te kako biste bili u potpunosti svjesni prava koja Vam pripadaju na temelju važećih nacionalnih i europskih propisa.

U ovoj izjavi koristi se pravni termin “voditelj obrade podataka”  što označava fizičku ili pravnu osobu koja prikuplja Vaše osobne podatke, određuje svrhe i načine njihove obrade te je odgovorna da se takvi podaci obrađuju na način koji je u skladu s važećim  propisima o zaštiti osobnih podataka. Pravni termin “izvršitelj obrade podataka” označava fizičku ili pravnu osobu koja obrađuje Vaše osobne podatke u ime voditelja obrade podataka u skladu s važećim nacionalnim i europskim propisima o zaštiti osobnih podataka. U okviru svojeg poslovanja možemo nastupati kao  voditelj ili izvršitelj obrade osobnih podataka, ovisno od okolnosti posla tijekom kojeg se vrši obrada podataka, pri čemu s Vašim podacima postupam isključivo u skladu s važećim propisima. Određeni osobni podaci su nužni kako bi Vam mogao pružiti određene usluge. Ako iz nekog razloga ne želite dati Vaše osobne podatke, isto možete odbiti, no tada možda nećemo biti u mogućnosti pružiti Vam usluge za koje ste zainteresirani  npr. ukoliko su nam ti osobni podaci nužni za pružanje usluge ili smo ih po zakonu dužni obraditi.

 

  1. Voditelj obrade:   SABINA TRAVEL d.o.o.

Adresa:  Brig 7, Poreč

Telefon: 052/ 817-443

E-mail:  vlatka@sabinatravel.net

 

  1. OVA INFORMACIJA ODNOSI SE NA OBRADU OSOBNIH PODATAKA U SVEZI: 

a) Obrada osobnih podataka prilikom posjećivanja naše mrežne stranice.

  1. b) Obrada osobnih podataka prilikom slanja upita i rezervacija putem web stranice.
  2. c) Obrada osobnih podataka  u svezi prigovora potrošača.
  3. d) Obrada osobnih podataka  koji se prikupljaju prijavom na newsletter.
  4. e) Obrada osobnih podataka  u svezi zaključenja ugovora / pružanja usluge iz naše djelatnosti.
  5. f)  Obrada osobnih podataka  u svezi pružanja usluge posredovanja u ishodovanju vize.
  6. g) Obrada osobnih podnositelja zahtjeva za ostvarenjem Uredbom zajamčenih prava.
  7. h) Obrada osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja za  zapošljavanja / otvorenih molba za zapošljavanje. 

 

2.A) Obrada osobnih podataka prilikom posjećivanja naše mrežne stranice

(1) U slučaju da našu mrežnu stranicu koristite samo u informativne svrhe, tj. ako se niste registrirali ili nam na drugi način dostavili informacije, prikupljat će se samo oni osobni podaci koje Vaš preglednik šalje našem poslužitelju. 

 

U slučaju da želite pregledati našu mrežnu stranicu, iz tehničkih ćemo razloga, u cilju prikaza mrežne stranice te osiguranja stabilnosti i sigurnosti, prikupiti sljedeće podatke na temelju članka 6., st.1.f) Opće uredbe.

– IP adresu,

– datum i vrijeme pristupa,

– sadržaj zahtjeva (konkretna stranica),

– status pristupa / HTTP-statuscode,

– količinu prenesenih podataka,

– podatke o mrežnoj stranici s koje ste pristupili,

– podatke o pregledniku,

– podatke o operativnom sustavu i njegovoj površini,

– podatke o jeziku i inačici softvera preglednika.


(2) Korištenje kolačića (tzv. cookies) 
Prilikom korištenja naše mrežne stranice, na Vašem će računalu biti pohranjeni kolačići. Kolačići su male tekstualne datoteke koje Vaš preglednik pohranjuje na Vašem tvrdom disku, a pomoću njih stranica koja postavlja kolačiće (u ovom slučaju mi) prikuplja određene podatke. Kolačići na Vaše računalo ne mogu instalirati programe niti prenositi viruse. Njihova je svrha internetsku ponudu općenito prilagoditi korisnicima i učiniti je što učinkovitijom. Mrežna stranica koristi vrste kolačića čiji su opseg i funkcionalnost opisani u nastavku. 
a) Mrežna stranica koristi tzv. privremene kolačiće. Oni se automatski brišu nakon zatvaranja preglednika. Među njih se svrstavaju i sesijski kolačići. Oni pohranjuju tzv. ID sesije pomoću kojeg se razni upiti s Vašeg preglednika mogu pridružiti zajedničkoj sesiji. Na taj je način Vaše računalo moguće prepoznati kada ponovno posjetite našu mrežnu stranicu. Sesijski kolačići brišu se nakon odjave ili zatvaranja preglednika.
b) Osim toga, mrežna stranica koristi tzv. trajne kolačiće. Oni se automatski brišu nakon određenog vremena koje se razlikuje od kolačića do kolačića. U sigurnosnim postavkama svoga preglednika u svakom trenutku možete izbrisati kolačiće. 
c) Postavke svoga preglednika možete konfigurirati prema svojim željama i primjerice odbiti prihvaćanje tzv. third-party cookies ili pak svih kolačića. Međutim, napominjemo da u tom slučaju eventualno nećete moći koristiti sve funkcije ove mrežne stranice.
d) Koristimo kolačiće kako bismo Vas kod sljedećeg posjeta mogli identificirati u slučaju da kod nas imate otvoren račun. Međutim, za svaki je posjet potrebna ponovna prijava. 
e) Nadalje, koristimo HTML5 storage objects koji se postavljaju na Vašem uređaju. Predmetni objekti pohranjuju potrebne podatke neovisno o pregledniku koji koristite i nemaju automatski rok trajanja. Korištenje HTML 5 storage objects možete onemogućiti tako da u svom pregledniku uključite privatni način rada. Osim toga, savjetujemo da kolačiće i povijest preglednika redovito manualno brišete.

Pravna osnova za obradu pseudonimnih podataka je čl. 6. st. 1 f) Opće uredbe je legitimni interes  (poboljšanje web stranice i korisničkog iskustva za korisnike te zaštita podataka).

 

2.B)  Obrada osobnih podataka prilikom slanja upita i rezervacija putem web stranice.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Osim informativnog korištenja naše mrežne stranice, nudimo Vam i uslugu kontaktiranja  koje možete koristiti ako ste zainteresirani za neku od naših usluga. U tu nam svrhu u pravilu morate dati dodatne osobne podatke koje ćemo koristiti u cilju pružanja pojedine usluge. Podaci će se koristiti isključivo u svrhu odgovaranja na Vaš upit te neće biti korišteni u svrhu prodajnog razgovora ili u druge svrhe reklamiranja.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo: 

U slučaju da nas kontaktirate putem obrasca za kontakt, u tu ćemo svrhu od Vas prikupiti podatke o   ime i prezime, e-mail adresu i sadržaju upita u cilju brzog ili individualnog odgovora. U slučaju da želite da Vas kontaktiramo telefonski, molimo da nam navedete i svoj broj telefona. 

Pravna osnova

Pravna osnova za obradu podataka Vašeg upita je čl. 6. st. 1 f) Opće uredbe je legitiman interes (obrada i odgovor na upit te odgovarajući odnos s kontakt osobom). Ako je to primjenjivo, Upit prema članku 6. st 1 b) Opće uredbe može se shvatiti i kao predugovorna ili ugovorna mjera. Ako nam niste dali potrebne navedene podatke, neće biti moguće obraditi vaš upit.

Izvor osobnih podataka. 

Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica,)  

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa

Vrijeme čuvanja podataka:  30 dana od dana slanja odgovora na Vaš upit  osim u slučaju potrebe čuvanja radi pravne zaštite.

 

2.C) Obrada osobnih podataka  u svezi prigovora potrošača.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Podaci će se koristiti isključivo u svrhu odgovaranja na Vaš upit te neće biti korišteni u svrhu prodajnog razgovora ili u druge svrhe reklamiranja

Pravna osnova

Pravna osnova za obradu podataka danih u vašem prigovoru   je Zakon o zaštiti potrošača koji obvezuje nas kao trgovca da vam omogućimo podnošenje pisanih prigovora i da Vam na iste odgovorimo. Ako nam niste dali potrebne navedene podatke, neće biti moguće obraditi vaš prigovor.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo: 

Za obradu Vašeg prigovora kao našeg potrošača obrađuju se sljedeći podaci:

Oslovljavanje (spol, titula)
Ime (ime i prezime)*
Adresa (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto, država)*
E-mail adresa
Broj telefona
Sadržaj upita*
Obavezna polja označena su * kako bi smo Vas mogli kontaktirati u svezi Vašeg prigovora i postupiti po istome. Ostale osobne podatke obrađujemo ukoliko ih dobrovoljno stavite na raspolaganje,  a u svrhu brže komunikacije.

Izvor osobnih podataka. 

Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica) . 

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.  

Vrijeme čuvanja podataka:  godinu dana od podnošenja prigovora sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, odnosno ukoliko je vezano uz prigovor pokrenut postupak pred nadležnim tijelom, do pravomoćnog okončanja postupka.

 

2.D) Obrada osobnih podataka  koji se prikupljaju prijavom na newsletter.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Podaci će se koristiti isključivo u svrhu  obavještavanja o posebnim i personaliziranim ponudama, vijestima i događanjima koje organiziramo ili nudimo u svojoj ponudi. 

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo: 

Prilikom prijave na newsletter  ili primitka zahtjeva za dostavom novosti i ponuda obrađuju se sljedeći temeljni podaci:

Ime i prezime
E-mail adresa
te imate mogućnost  dati slijedeće dodatne podatke u svrhu personaliziranih ponuda:

Adresa (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto, država),

Broj telefona,

Interesi,

Način putovanja i osobe s kojima se putuje,

Kućni ljubimci,

Preferencije smještaja i destinacija.

Pravna osnova.

Pravna osnova za obradu podataka  je Vaša privola i postupanje na Vaš zahtjev.

Izvor osobnih podataka. 

Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica) . 

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa

Vrijeme čuvanja podataka: osobne podatke čuvao do podnošenja zahtjeva za odjavom usluge/ povlačenja privole, a izjavu o odjavi s usluge primanja newslettera odnosno izjavu o povlačenja privole arhiviramo na rok od 10 godina radi dokazivanja postupanja po istome. 

 

U svakom trenutku imate pravo zatražiti prestanak primanja newslettera  opcijom odjava na našoj web stranici. 

 

2.E) Obrada osobnih podataka  u svezi zaključenja ugovora / pružanja usluge iz naše registrirane djelatnosti.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Vaše osobe podatke   obrađujemo u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka i nacionalnog zakonodavstva prvenstveno u svrhe  povezane s  pružanjem usluge u postupku predugovornog odnosa,  prilikom Vaših upita glede pružanja usluge, slanja ponuda, prilikom zaključenja ugovora s Vama te  izvršavanja ugovora koji smo s Vama sklopili. Osim navedenoga prikupljene podatke dalje obrađujemo i:  

  1. prilikom Vaših upita (prigovora, zahtjeva, pritužbi) i odgovaranja  odnosno postupanja na Vaše upite,
  2. radi kontaktiranja s Vama za vrijeme i neposredno u svezi ugovornog odnosa, 
  3. radi postupanja u skladu s važećim propisima  radi ispunjavanja naših zakonskih obveza, kao i radi obavještavanja koja smo dužni vršiti po zakonu.   
  4. radi izvršavanja financijskih obračuna, ulaganja pravnih zahtjeva i obrane u slučaju sporova, osiguranja informatičke  i opće sigurnosti, uključujući zaštitu imovine i sigurnosti pojedinaca primjenom video nadzora.

 

Pravna osnova obrade osobnih podataka:

– izvršavanje ugovora  u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora, 

– poštivanje pravnih obveza,

– zaštita ključnih interesa ispitanika ili drugih fizičkih osoba,

– naši legitimni interesi koji su jači od legitimnih interesa ispitanika,

– privola ispitanika.

 

Naši legitimni interesi kao temelj obrade obuhvaćaju:

–     obradu  pregleda pruženih usluga, kako bismo Vam mogli ponuditi odgovarajuće usluge  prilagođene Vašim potrebama, uz uvjet da se niste protivili korištenju Vaših podataka. U ovom slučaju u bilo koje  vrijeme imate pravo zatražiti prestanak direktnog marketinga i/ili brisanje iz naše baze podataka direktnog marketinga, 

–  ukoliko ne ispunite svoje pravne obveze  kako bismo se zaštitili kao vjerovnik možemo proslijediti odgovarajuće osobne podatke  i koristiti se uslugama fizičkih i pravnih osoba za naplatu potraživanja (npr. odvjetnički uredi). Prije nego što poduzmemo takvu radnju  o tome ćemo Vas pokušati obavijestiti putem kontakt podatka koji ste nam dali.

–  zaštita sigurnosti objekata i postrojenja, klijenata i  radnika putem video nadzora i radi osiguranja dokaza u slučaju počinjenja kaznenih djela i njihovo sprečavanje.

– sprečavanje i otkrivanje prijevara.

Obrada Vaših podataka temeljem legitimnih interesa podliježe posebnim pravilima koja Vam omogućuju da u skladu s posebnim odredbama podnesete u svakom  trenutku prigovor na takvu obradu. 

 

Radi poštivanja naših pravnih obveza ili javnog interesa  kao temelj obrade obuhvaća: provjeru identiteta radi sprečavanje prijevare, poštivanja obveza kontrole, izdavanja računa,  obavještavanje državnih tijela, čuvanje podataka shodno zakonskim obvezama, te u svrhu revizije. Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma shodno čl.16.st.6. ukoliko vršimo uslugu iz djelatnosti mjenjačnice propisana  nam je obveza pri svakoj transakciji u vrijednosti od 15.000,00 kuna i većoj  utvrditi i provjeriti identitet stranke te prikupiti sljedeće podatke: ime i prezime, prebivalište, dan, mjesec i godinu rođenja, identifikacijski broj ako je vidljiv iz identifikacijske isprave, naziv i broj identifikacijske isprave, naziv i državu izdavatelja, državljanstvo/državljanstva. U tim slučajevima prikupljanje podataka naša je zakonske obveza i uvjet pružanja usluge.

 

Privola kao temelj obrade: 

Dodatno, možete dati privole da Vaše  osobne podatke koje već obrađujemo (poput ime, prezime, datum rođenja, OIB, državljanstvo) nakon prestanka ugovornog odnosa  dalje čuvamo u našim evidencijama i obrađujemo u svrhu profiliranja, kontaktiranja i obavještavanja o budućim personaliziranim ponudama, korištenja za izvršenje u svezi buduće rezervacije koje izvršite putem nas. U ovome slučaju ispitanik ima pravo u svakom trenutku povući privole.

 

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo: 

Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade  obrada osobnih podataka obuhvaća slijedeće osobne podatke koje dajete dobrovoljno: 

 

  1.  Temeljne osobne podatke koji su uvjet pružanja usluge: ime, prezime, adresa prebivalište/boravište.

U slučaju da se radi o maloljetnim osobama prikupljamo i osobne podatke zakonskog zastupnika: ime, prezime, adresa, kontakt telefon.

U slučaju plaćanja kreditnom karticom obrađuju se podaci: vrsta kartice, broj kartice, kontrolni broj,  osobni podaci nositelja kartice, trajanje kartice, podaci o korisnicima aranžmana. 

Ovisno o vrsti usluge potrebno je prikupiti i dodatne podatke u svrhu realizacije iste poput datuma rođenja,  spol, državljanstvo, broj vrsta identifikacijskog dokumenta i mjesto izdavanja, za potrebe npr. rezervacije smještaja, prijave gostiju, obračuna boravišne pristojbe, ostvarenja popusta s osnove godine rođenja, ishodovanja viza, ugovaranja obveznog putnog osiguranja.

Prikupljanje  i obrada osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet pružanja usluge.  Ukoliko odbijete dati pojedine obvezne podatke nećemo moći ispuniti svoje zakonske ili ugovorne obveze što će rezultirati nemogućnosti pružanja usluge.  Navedene podatke obrađujemo i prilikom postupanja na Vaš zahtjev, radi ispunjavanja naših zakonskih obveza, kako bi se poduzele radnje prije zaključenja ugovora ili radi izvršenja zaključenog ugovora, te temeljem legitimnih interesa. 

 

  1. Osobne podatke koje nam dobrovoljno dostavljate npr. podatke o OIB-u,  tituli, jeziku koji govorite. Prikupljanje navedenih podataka nije uvjet pružanja usluge. 

 

  1. Ostali podaci vezani uz okolnost pružene usluge: način putovanja, s kime putujete, bračno stanje, broj djece, kućni ljubimci, ostali interesi, posebna prehrana, destinacija aranžmana, također će biti prikupljeni i obrađeni ako imaju izravnu vezu s pruženom uslugom, te će biti brisani nakon izvršena usluge.

 

  1. Kontakt podatke: broj mobilnog telefona, e-mail adresa, 

obrađujemo temeljem Vaše privole isključivo u svrhu kontaktiranja vezane za izvršavanje ugovornog odnosa, pružanja naših usluga te unaprjeđenje naše usluge. Navedene podatke niste dužni dati (nije zakonska niti ugovorna obveza), već ih dajete dobrovoljno te nije uvjet za zaključenje ugovora. U bilo kojem trenutku možete povući privolu. Više o privolama pod točkom raspolaganje privolama. 

U nekim slučajevima npr. kada organiziramo izlet na kojem vodimo maloljetnike  bez nadzora roditelja/zakonskih zastupnika kontakt broj odgovorne osobe nužan je uvjet  zaključenja ugovora i koristi se isključivo u svrhe povezane s pruženom uslugom. 

  1. e) Posebne kategorije osobnih podataka poput vjerskih uvjerenja, podaci koji se odnose na zdravlje, podaci o članstvu u sindikatu  obrađujemo isključivo u svezi ispunjavanja ugovornog odnosa (za pojedina putovanja obvezno je cijepljenje i pribavaodgovarajuće potvrde),  kada postupamo na Vaš zahtjev (npr. posredovanja u ugovaranju osiguranja, otkaz putovanja zbog bolesti,) ili uz Vašu privolu kada ste iste dobrovoljno otkrili  radi ostvarenja posebnih prava. Davanjem navedenih podataka smatra se da ste dali privolu za obradu. Podaci o kaznenim osudama i kažnjivim djelima obrađujemo samo kada za to postoji zakonsko ovlaštenje odnosno  kada postupamo na Vaš zahtjev npr. u postupku posredovanja pri ishodovanja vize. Više o postupku obrade podataka prilikom ishodovanja vize možete pročitati pod točkom f. Obrada osobnih podataka u postupku ishodovanja vize.

 

Ako odbijete dati pojedini podatak  kojima je osnova privola ili naš legitiman interes isto neće utjecati na mogućnost sklapanja ugovora ili ispunjenja ugovora, ali može utjecat na pružanje kvalitete usluge poput pravovremenog kontaktiranja.

 

Izvor osobnih podataka. 

Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica, društvenih mreža),  te u slučajevima kada ih nismo dobili direktno od osobe o čijim se podacima radi npr. u slučaju kada podatke dobijemo drugih agencija i poslovnih partnera koje nude naše pakete, kada je naručitelj poslodavac za paket aranžman radnika, u slučaju kada netko radi rezervaciju u Vaše ime, te kada obrađujemo podatke  iz javno dostupnih izvora.  

Primatelji/ kategorije primatelja:

Vaši  podaci otkrivaju se  odnosno prenose:

  • vanjskim  osobama u slučajevima povezanim s izvršenjem ugovora zaključenog s Vama (npr. aviokompanijama, prijevoznicima, hotelima, organizatorima putovanja ukoliko nismo izravni nositelj organizacije, bankama, osiguravateljskim kućama) u kojem slučaju oni dalje obrađuju Vaše podatke kao voditelji obrade,
  • vanjskim subjektima koji zajedno s nama određuju svrhu i način obrade podataka, tada su ti  vanjski partneri i mi zajednički voditelji obrade podataka (npr. druge turističke agencije s kojima partnerski nudimo naše usluge)
  • vanjskim subjektima koji podatke obrađuju kao naši izvršitelji obrade (IT tvrtke, vanjska računovodstva itd.) 
  • kada smo zakonom obvezni na davanje podataka npr. Ministarstvo financija – Porezna uprava, Financijska agencija, 
  • kao rezultat naših legitimnih interesa (npr. odvjetnicima, sudovima), 
  • ako ste nam dali privolu.

Svrha obrade osobnih podataka zahtijevati će da Vaši temeljni  osobni podaci budu otkriveni, te da ih uz nas obrađuju druga društva i osobe u svojstvu izvršitelja obrade (temeljem ugovora o računovodstvenim uslugama, usluge razvoja programa za obradu podataka klijenata) odnosno druga društva u svojstvu voditelja obrade kaka mi nudimo usluge drugih agencija, odnosno poslovnih subjekata pri čemu oni nastupaju kao voditelji obrade.  Izvršitelji obrade osobnih podataka, s iznimkom tijela državne i javne vlasti, podatke obrađuju isključivo prema našim uputama, poštujući pritom tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala zaštita Vaših prava.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.  

 

Uzimajući u obzir djelatnost koja obuhvaća pružanje usluga putničke agencije, Vaše će osobne podatke obrađivati osobe unutar EU, ali i u državama izvan EU (npr. u slučaju angažmana podizvođača iz druge države za pružanje određene usluge ili dijela usluge koja uključuje obradu osobnih podataka).
Prema Mišljenju br. 7/2010 Radne skupine za zaštitu osobnih podataka iz članka 29. Direktive 95/46, osobni podaci korisnika usluge mogu se prenositi društvima koja posluju u državama izvan EU (npr. druga putnička ili turistička agencija koja djeluje kao subagent; smještajni objekt u koji se u konkretnom slučaju smješta korisnik usluge), međutim mora se pritom raditi samo o onim osobnim podacima koji su nužni za pružanje usluge koje dotično društvo pruža i koji će se obrađivati isključivo u poslovne svrhe.


Razdoblje čuvanja osobnih podataka:

Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju.   Razdoblje čuvanja ovisi o svrsi i pravnom osnovu prikupljanja.

Načelno  telefonske i e/mail  kontakt podatke čuvamo radi kontaktiranja s Vama za vrijeme ugovornog odnosa, te tijekom prestanka ugovornog odnosa  u razdoblju od 1 godine, odnosno do povlačenja privole. 

Kod sklapanja ugovora osobne podatke pohranjujemo za vrijeme trajanja ugovora te za razdoblje naplate ugovora,  osim ukoliko ste nam   dali suglasnost da se podaci  čuvaju u našoj bazi podataka za potrebe budućih ugovornih odnosa. U slučaju davanja navedene privole  iste čuvamo u našoj bazi podataka najviše 10 godina

Pri  tome ukazujemo da glede čuvanja  i dokumentiranja podataka podliježemo zakonskim obvezama zbog kojih moramo čuvati vaše određene  podatke i nakon prestanka ugovorne obveze, u rokovima propisanim posebnim zakonima. npr. sve izdane račune s osobnim podacima dužni smo čuvati 11 godina.

Ukoliko vaši ostali  podaci više nisu potrebni radi ispunjavanja ugovornih ili zakonskih obveza, odgovora  na upite, isti se redovno brišu u pravilu u roku od 6 mjeseci, osim ukoliko nije potrebna njihova daljnja obrada tijekom ograničenog vremena radi ispunjenja naših legitimnih interesa. U slučaju da je pokrenut postupak prisilne naplate ili sudski postupak  u vezi s pružanjem usluge podatke ne brišemo do pravomoćnog okončanja istog u skladu s važećim propisima i radi zaštite svojih legitimnih interesa.

Osobne podatke temeljem privole obrađujemo dok ispitanik ne povuče privolu, a nakon toga pohranjujemo  ispravu privole i povlačenja u arhivske svrhe na rok od 10 godina od povlačenja radi dokazivanja zakonite obrade temeljem privole. 

 

2.F)  Obrada osobnih podataka  u svezi pružanja usluge posredovanja u ishodvanju vize.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Prikupljanje osobnih podatak koji su potrebni kod predavanja zahtjeva za izdavanje viza. Obrađujemo osobne podatke isključivo u okviru ispunjenja ugovornih obveza prema predavateljima zahtjeva. Nakon što je uslijedila kontrola koja se odnosi na točnost i cjelovitost tih podataka, oni se prosljeđuju, opet postupkom koji nije automatiziran, nadležnom tijelu odgovarajuće države radi daljnje obrade i donošenja odluke.

Ne prikupljamo,  niti obrađujemo, predajemo ili pohranjujemo osobne podatke za vlastite poslovne svrhe koje nisu povezane s ispunjenjem ugovornih obveza (ishođenje vize) ili podmirenja ugovornih usluga koje postoje prema predavateljima zahtjeva

Vrstu i opseg obrade te predaja i pohrana odgovarajućih podataka definiraju se pritom prema zahtjevima odgovarajućeg tijela nadležnog za izdavanje viza.  

 

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo: 

Obrađuju se sljedeći osobni podaci: ime i prezime, adresa i podaci za kontakt (telefon, e-mail, faks, web-stranica); datum rođenja; podaci o državljanstvu; spol; bračni status; broj putovnice, datum izdavanja putovnice, datum isteka valjanosti putovnice; kategorija i vrsta vize za koju se postavlja zahtjev; datum dolaska i odlaska; svrha putovanja; opis puta; svi podaci koji se odnose na eventualnu organizaciju pozivatelja (podaci za kontakt, npr. broj telefona, e-mail, faks, web-stranica)  aktualno, odnosno, zadnje radno mjesto; informacije o dosadašnjim putovanjima (ukoliko je to za izdavanje vize potrebno); podaci o zdravstvenom osiguranju u inozemstvu; dozvola boravka i prijava boravka u Hrvatskoj (za strane državljane); u određenim okolnostima u slučaju radne vize s duljim trajanjem ili za studentsku vizu potrebna je i potvrda o nepostojanju HIV-oboljenja; potvrda statusa osobe s tjelesnim oštećenjem u slučaju oslobođenja od plaćanja konzularnih pristojbi.

Nemamo nikakvog utjecaja na zahtjeve koje postavlja nadležno tijelo za izdavanje viza odgovarajuće države, ali će Vas se naravno o njima unaprijed obavijestiti.

Prikupljanje  i obrada osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet pružanja usluge.  Ukoliko odbijete dati pojedine obvezne podatke nećemo moći ispuniti svoje zakonske ili ugovorne obveze što će rezultirati nemogućnosti pružanja usluge.

Pravna osnova

Pravna osnova za obradu podataka Vašeg upita je čl. 6.Opće uredbe:

– izvršavanje ugovora  u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora, 

– poštivanje pravnih obveza,

– naši legitimni interesi koji su jači od legitimnih interesa ispitanika,

– privola ispitanika.

Izvor osobnih podataka. 

Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas prilikom podnošenja zahtjeva. 

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji.

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.  Uzimajući u obzir djelatnost  posredovanja u ishodovanju vize  Vaše će osobne podatke obrađivati službene  osobe nadležne za izdavanje viza unutar EU, ali i u državama izvan EU.

 

 Primatelji/ kategorije primatelja:

 Pristup osobnim podacima imaju sljedeće osobe odnosno službena tijela: 

  • Konzulat / Konzularni odjel  država izdavatelja viza.
  • Uredski djelatnik i djelatnik 
  • banke koje su uključene u postupak za provedbu izravnog terećenja; uredi za porezno savjetovanje koji izrađuju godišnje izvješće; uredi za prisilnu naplatu, odvjetnički uredi i sudovi u slučaju bezuspješnih opomena otvorenih tražbina; Ministarstvo financija, npr. u slučaju vanjske kontrole.
  • vanjski subjekti koji zajedno s nama određuju svrhu i način obrade podataka, tada su ti  vanjski partneri i mi zajednički voditelji obrade podataka, 
  • vanjskim subjektima  ukoliko mi u svojstvu podoperatera nudimo usluge druge agencije, u kojem slučaju su ti subjekti voditelji obrade podataka.   

 

Vrijeme čuvanja podataka:   Osobni podaci se u pravilu ne čuvaju dulje nego što je to potrebno za ispunjenje ugovorne svrhe. Stoga se podaci, nakon što su proslijeđeni tijelu nadležnom za izdavanje viza (u pravilu najdulje nakon 14 dana), brišu. Razlozi za dulju pohranu posebnih osobnih podataka su zakonske odredbe o porezima i davanjima.

 

2.G) Obrada osobnih podnositelja zahtjeva za ostvarenjem Uredbom zajamčenih prava

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Vaše osobne podatke obrađujemo  prilikom poduzimanja radnji na Vaš zahtjev u svrhu:

  1.  ispunjavanja naših zakonskih obveza kao voditelja obrade u slučajevima kada  nam se obraćate vezano za ostvarenje prava koja su Vam zajamčena Uredbom i nacionalnim zakonodavstvom,  
  2. u svrhu kontaktiranja glede podnesenih zahtjeva,
  3. za pretraživanje naše baze podataka,
  4. slanja odgovora na zahtjev.

Vaši se osobni podaci obrađuju isključivo u svrhe koje su navedene u ovom dokumentu. 

Pravna osnova obrade podataka:

Ispunjavanje naše zakonske obveze temeljem zaprimljenog zahtjeva ispitanika za ostvarenjem prava  zajamčenog osnovom nacionalnog zakonodavstva i Općom uredbom EU 2016/679.

Kategorije osobnih podataka koji se prikupljaju:

Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade, te zakonske obveze, obrada osobnih podataka može obuhvatiti, ali se ne ograničava na: podatke o imenu, prezimenu, podacima o broju osobnog dokumenta i izdavateljima,  prebivalištu, te podatke o OIB-u s time da podatak o OIB-u niste dužni dati već isti dajete dobrovoljno.

Primatelji /kategorije primatelja osobnih podataka:

Vaše podatke nećemo otkrivati trećim osobama bez Vaše privole, osim u slučajevima propisanim zakonom. 

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava  podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizacije.

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne suglasnosti. 

Razdoblje čuvanja osobnih podataka:

Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potrebeno u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju, poštujući zakonske propise o vremenu čuvanja. Po isteku zakonskih obveza iste ćemo obrisati, poštujući zakonske obveze i rokove čuvanja isprava. Vaše zahtjeve čuvamo  5 godina od dana donošenja konačne odluke po istome kao dio arhive radi naših legitimnih interesa dokazivanja postupanja po zakonu. U slučaju upravnog postupka ili parničnog postupka vezanog za podneseni zahtjev čuvaju se 2 godine nakon pravomoćnog dovršetka istog. 

Podatke prikupljene temeljem Vaše privole čuvamo do opoziva privole.

 

2.H) Obrada osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja za  zapošljavanja / otvorenih molba za zapošljavanje . 

 

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

U slučaju raspisanog natječaja Vaše osobne podatke obrađujemo u svrhu poduzimanja radnji na Vaš zahtjev, a s ciljem utvrđivanja ispunjavate li uvjete raspisanog natječaja za radno mjesto.  

U slučaju zaprimanja otvorene ponude za zapošljavanje Vaše podatke obrađujemo s ciljem bilježenja Vaših podataka te eventualne daljnje obrade i kontaktiranja u slučaju otvorenog radnog mjesta.

Pravna osnova obrade podataka:

U slučaju obrade s ciljem utvrđivanja ispunjavate li uvjete raspisanog natječaja za radno mjesto pravni temelj obrade osobnih podataka je poduzimanje radnji na Vaš zahtjev prije sklapanja ugovora, dok je u slučaju slanja otvorene ponude za zapošljavanje pravni temelj obrade osobnih podataka Vaša suglasnost koju možete povući u svakom trenutku, uz napomenu kako povlačenje neće utjecati na zakonitost obrade do povlačenja. 

U slučaju raspisanog natječaja za radno mjesto, prikupljanje osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet za provedbu natječaja. Vaše podatke, a posebice glede prikupljanja osobnih podataka o zdravstvenoj sposobnosti,  prikupljamo shodno zakonom propisanim obvezama Zakona o radu, Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, Pravilnikom o poslovima na kojima radnik može raditi samo nakon prethodnog i redovnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom. Ukoliko pojedine  obvezne podatke odbijete dati nećemo biti u mogućnosti uključiti Vas u raspisani natječaj. 

Vaše  kontakt  podatke poput broja telefona ili e-maila prikupljamo temeljem Vaše privole, a u svrhu pravovremenog kontaktiranja.  Navedene podatke niste dužni dati.

Primatelji/ kategorije primatelja:

Osiguravamo da se Vaši osobni podaci obrađuju isključivo u svrhe koje su navedene u ovom dokumentu. Svrha obrade osobnih podataka zahtijevati će da Vaši osobni podaci budu otkriveni te da ih uz nas obrađuju druga društva i osobe u svojstvu izvršitelja obrade. Izvršitelji obrade osobnih podataka, s iznimkom tijela državne i javne vlasti, podatke obrađuju isključivo prema našim uputama, poštujući pritom tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala zaštita Vaših prava.

U nekim slučajevima o ishodu natječaja moramo obavijestiti Hrvatski zavod za zapošljavanje, te o  kandidatima koji su se javili na natječaj npr. ukoliko su isti upućeni na natječaj od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.  Radi osiguranja transparentnosti rada na web stranici možemo objaviti odluku o izabranom kandidatu koja sadrži ime i prezime primljenog radnika.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije. 

Kategorije osobnih podataka koji se prikupljaju:

Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade, obrada osobnih podataka može obuhvatiti, ali se ne ograničava na: podatke o imenu, Vaše identifikacijske brojeve, datum rođenja,  izdavatelje Vaših isprava, podatke o Vašoj lokaciji, podatke o Vašoj izobrazbi, radnom iskustvu, trenutnom zaposlenju i uvjetima zaposlenja, Vaša poslovna očekivanja i interese.  

Razdoblje čuvanja osobnih podataka:

Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju. 

Razdoblje čuvanja osobnih podataka ovisi o svrsi prikupljanja, pa će u ovom slučaju biti određeno vremenom trajanja procesa zapošljavanja za radno mjesto za koje ste se prijavili odnosno po proteku natječaja  ukoliko niste primljeni isprave možete preuzeti u roku od 30 dana u sjedištu društva nakon čega ih brišemo ukoliko ih ne preuzmete. Ukoliko ste primljeni čuvamo ih kao dio Vašeg dosjea. U slučaju slanja otvorene ponude za zapošljavanje obrada će trajati do povlačenja suglasnosti na obradu podataka, a najduže 2 godine od zaprimanja otvorene molbe.

 

 

  1. RASPOLAGANJE PRIVOLAMA:
  2. a) Privole koje ste dali  možete opozvati u bilo kojem trenutku. Isto tako, možete u bilo kojem trenutku prigovoriti našoj obradi Vaših osobnih podataka. Promjenu privole i prigovor možete izvršiti dostavom izjave putem naše e-mail adrese ili na adresu sjedišta.   
  3. b) Ukoliko želite ponovno dati svoju privolu, možete to učiniti na našu e-mail adresu  / poštom na adresu sjedišta / odnosno osobno ispunjavanjem obrasca.
  4. c) Ukoliko opozovete dane privole iste više nećemo upotrebljavati u navedene svrhe. 

Kada podatke  ili suglasnost za obradu dajete dobrovoljno – privola tada uskrata privole nema za posljedicu nemogućnost sklapanja ugovornog odnosa / pružanja usluge no u tom slučaju  nećete imati mogućnost ostvariti pogodnosti zbog koje smo zatražili privolu.  

 

  1. PRAVA KORISNIKA U ODNOSU NA PRIKUPLJENE PODATKE:

 

  1. a) Pravo na pristup podacima i ispravak:

U svakom trenutku imate pravo od nas dobiti potvrdu obrađujemo li Vaše osobne podatke, zatražiti pristup osobnim podacima koje obrađujemo o Vama, odnosno o djeci čiji ste zakonski zastupnik, te sva prava i informacije propisana čl. 15. i čl. 16. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske. 

Ako su podaci nepotpuni ili netočni, u bilo kojem trenutku od nas možete zatražiti da ih ispravimo ili dopunimo.

 

  1. b) Pravo na brisanje:

Imate pravo zatražiti brisanje svojih osobnih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik ako:

  1. -osobni podaci više nisu nužni za svrhu za koju su prikupljeni ili na drugi način obrađeni,
  2. -ispitanik povuče dane suglasnosti a ne postoji druga pravna osnova za obradu, 
  3. -ispitanik uloži prigovor na obradu, a legitimni razlozi prava na brisanje imaju veću težinu od -legitimnih razloga voditelja obrade za obradu i/ili čuvanje osobnih podataka,
  4. -su isti obrađivani nezakonito ili se osobni podaci moraju brisati radi poštivanja pravne osnove,

te sva prava i informacije propisane čl. 17. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske. Pri tome ukazujemo na okolnosti da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice kod zakonski propisanih obveza arhiviranja.

 

  1. c) Pravo na ograničenje obrade:

Imate pravo zatražiti ograničenje obrade svojih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik ako:

  • osporite točnost podataka tijekom perioda koji voditelju obrade omogućava provjeru točnosti tih podataka,
  • je obrada podataka bila nezakonita, ali odbijate brisanje i umjesto toga tražite ograničenje korištenja podacima,
  • ako voditelju obrade podaci više nisu potrebni za predviđene svrhe, ali su Vam još potrebni radi postavljanja, ostvarenja ili obrane pravnih zahtjeva, ili
  • ako ste podnijeli prigovor zbog obrade tih podataka temeljem čl. 21. st.1 Uredbe, očekujući nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade Vaše razloge,

te sva prava i informacije propisana čl.18. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske.

 

  1. d) Obveza obavještavanja:

Voditelj obrade priopćuje svaki ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničenje obrade provedeno u skladu s člankom 16., člankom 17. stavkom 1. i člankom 18. Uredbe svakom primatelju kojem su otkriveni osobni podaci, osim ako se to pokaže nemogućim ili zahtijeva nerazmjeran napor. Voditelj obrade obavještava ispitanika o tim primateljima ako to ispitanik zatraži.

 

  1. e) Pravo na prijenos podataka:

Imate pravo da podatke koji se odnose na Vas odnosno dijete čiji ste zakonski zastupnik, a koje ste nam pružili u strukturiranom obliku, uobičajenom i strojno čitljivom formatu dostavimo:

  • ako te podatke obrađujemo na temelju suglasnosti koju ste nam dali i koju možete opozvati, odnosno radi ispunjenja našeg ugovora, 
  • ako se obrada vrši s pomoću automatiziranih procesa odnosno u skladu s čl. 20. Uredbe EU i važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske. 

 

  1. f) Pravo na prigovor:

U svakom trenutku imate pravo uložiti nam prigovor na obradu Vaših osobnih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik. 

Ako ste mišljenja da smo prilikom obrade Vaših podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik prekršili hrvatske ili europske propise o zaštiti podataka imate pravo uložiti pritužbu hrvatskoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka, odnosno u slučaju promjene važećih propisa drugom tijelu koje će preuzeti njenu nadležnost, i nadzornom tijelu unutar EU.

 

  1. g) Ostvarivanje prava:

Ako želite ostvariti neko od navedenih prava, obratite nam se koristeći se našim podacima za kontakt iz članka 1. ove Izjave.

 

  1. h) Potvrda identiteta:

U slučaju dvojbe možemo zatražiti dodatne informacije radi provjere Vašeg identiteta. To služi zaštiti Vaših prava iz privatne sfere.

 

  1. i) Zlouporaba prava:

Ako biste se nekim od navedenih prava koristili prečesto i s očitom namjerom zlouporabe, možemo naplatiti administrativnu pristojbu ili odbiti obraditi Vaš zahtjev.

 

  1. INFORMACIJA GLEDE POSTOJANJA AUTOMATIZIRANOG DONOŠENJA ODLUKA:

Ne primjenjujemo postupak automatiziranog donošenja odluka.

 

Dužni ste dati točne i istinite podatke, te nas pravodobno  obavijestiti o promjeni podataka. Više o zaštiti svojih prava  i obveza možete saznati uvidom u naš Pravilnik o politici zaštitite osobnih podataka objavljen na našoj web stranici te Opću uredbu o zaštiti podataka EU 2016/679.

 

U Poreču ,22.05.2018.god.                                                                                   

 

SABINA TRAVEL d.o.o.

Brig 7, Poreč

 

PRIVOLA U SVRHU  IZRAVNOG KONTAKTIRANJA

temeljem odredbe  čl. 6.st.1.a) Opće uredbe o zaštiti podataka

Ukoliko ste suglasni da Vas kontaktiramo u svrhe izravnog  marketinga molimo ispunite Izjavu o privoli. U svrhu kontaktiranja obrađivat ćemo Vaše ime i prezime,  datum rođenja u svrhu identifikacije punoljetnosti, te dani kontakt broj telefona, odnosno E-maila. U svakom trenutku imate pravo  opozvati privolu. Nakon opoziva privole više nećemo upotrebljavati u navedene svrhe. Opoziv privole možete izjaviti osobno ili pisanim putem – poštom. Povlačenje privole vrijedi od trenutka  primitka zahtjeva, te ne utječe na zakonitost obrade podataka koja je prethodila slanju zahtjeva. Osobni podaci prikupljeni na temelju privole bit će pohranjeni samo onoliko koliko je potrebno za svrhu radi koje se prikupljaju. Telefonske i e/mail  kontakt podatke čuvamo radi kontaktiranja s Vama za vrijeme ugovornog odnosa, te tijekom prestanka ugovornog odnosa u razdoblju od 1 godine, odnosno do povlačenja privole. Vaše podatke nećemo otkrivati trećim osobama bez Vaše privole, osim u slučajevima propisanim zakonom. Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez vaše suglasnosti. U svakom trenutku imate pravo: na pristup osobnim podacima, na ispravak/dopunu podataka, na brisanje podataka, ograničenje obrade, na ulaganje prigovora na obradu, na prenosivost podataka, pravo na podnošenje prigovora Agenciji za zaštitu podataka, na povlačenje privole u svakom trenutku u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka EU 2016/679  i nacionalnog zakonodavstva. Više o zaštiti svojih prava i obveza možete saznati uvidom u naš Pravilnik o politici zaštitite osobnih podataka objavljen na našoj web stranici te Opću uredbu o zaštiti podataka EU 2016/679.

 

IZJAVA

Ja, ________________________, adresa__________ nakon što sam upoznat  sa mojim pravima u skladu sa Općom uredbom o zaštiti podataka i svrhom obrade  kako je navedeno u Informaciji o obradi osobnih podataka i Politici zaštite osobnih podatka voditelja obrade  koja je dostupna na internetskoj stranici i u sjedištu  društva u  svrhu  kontaktiranja u svezi  izravnog marketinga dobrovoljno stavljam na raspolaganje  SABINA TRAVEL d.o.o. kao  voditelju obrade moj kontakt podatak:

 

___________________________________________.

Preuzimam obvezu obavijestiti  voditelja obrade o svakoj promjeni bilo kojeg osobnog podatka kojeg sam  stavio/la istoj na raspolaganje i ovlastio/la je za korištenje (tj. obradu) istog.

 

U ___________________ datum______________

______________________

Potpis 

Na temelju Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (EU) 2016/679 od 27.travnja 2016.god. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, te o stavljanju izvan snage  Direktive 95/46/EZ) SABINA TRAVEL d.o.o., Brig 7, Poreč donosi:

PRAVILNIK

 O POLITICI  ZAŠTITE, NADZORU NAD PRIKUPLJANJEM, 

OBRADI I KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA

 I. UVODNE ODREDBE

 

Članak 1.

Trgovačko društvo SABINA TRAVEL d.o.o  (u daljnjem tekstu: „Društvo“  odnosno „voditelj obrade”) u postupku obrade osobnih podataka fizičkih osoba  obveznik je primjene Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (EU) 2016/67 (u daljnjem tekstu: Uredbe) i Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018).

Ovim Pravilnikom  ustanovljuje se politika zaštite osobnih podataka,  utvrđuju se provedbena pravila prikupljanja, obrade,  korištenja i zaštite osobnih podataka fizičkih osoba čije podatke   obrađujemo, te prava fizičkih osoba kao ispitanika i pravila postupka  vezanih za ostvarenje prava pojedinaca sukladno obvezi Društva prema Uredbi  i nacionalnom zakonodavstvu. 

Cilj donošenja Pravilnika uspostava je adekvatnog  procesa zaštite i upravljanja osobnim podacima u skladu s Uredbom i drugim primjenjivim zakonima glede  podataka fizičkih osoba koje Društvo posjeduje o pojedincima čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi.

 

Pravila politike zaštite podataka odnose se na sve zaposlenike  Društva kao i na sve treće osobe koje rade za ili po nalogu Društva  u svezi s obradom osobnih podatka fizičkih osoba koje Društvo posjeduje. 

 

II. POJMOVNIK 

Članak 2.

Pojedini izrazi  sukladno definiciji Uredbe (EU) 2016/679 imaju sljedeće značenje:

 

  1. “osobni podaci” znače svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi („ispitanik”); pojedinac čiji se identitet može utvrditi jest osoba koja se može identificirati izravno ili neizravno, osobito uz pomoć identifikatora kao što su ime, identifikacijski broj, podaci o lokaciji, mrežni identifikator ili uz pomoć jednog ili više čimbenika svojstvenih za fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet tog pojedinca;
  2. “obrada” znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje;
  3. “sustav pohrane” znači svaki strukturirani skup osobnih podataka dostupnih prema posebnim kriterijima, bilo da su centralizirani, decentralizirani ili raspršeni na funkcionalnoj ili zemljopisnoj osnovi;
  4. “voditelj obrade” znači fizička ili pravna osoba, tijelo javne vlasti, agencija ili drugo tijelo koje samo ili zajedno s drugima određuje svrhe i sredstva obrade osobnih podataka; kada su svrhe i sredstva takve obrade utvrđeni pravom Unije ili pravom države članice, voditelj obrade ili posebni kriteriji za njegovo imenovanje mogu se predvidjeti pravom Unije ili pravom države članice;
  5. “izvršitelj obrade” znači fizička ili pravna osoba, tijelo javne vlasti, agencija ili drugo tijelo koje obrađuje osobne podatke u ime voditelja obrade;
  6. “primatelj” znači fizička ili pravna osoba, tijelo javne vlasti, agencija ili drugo tijelo kojem se otkrivaju osobni podaci, neovisno o tome je li on treća strana. Međutim, tijela javne vlasti koja mogu primiti osobne podatke u okviru određene istrage u skladu s pravom Unije ili države članice ne smatraju se primateljima; obrada tih podataka koju obavljaju ta tijela javne vlasti mora biti u skladu s primjenjivim pravilima o zaštiti podataka prema svrhama obrade;
  7. “treća strana” znači fizička ili pravna osoba, tijelo javne vlasti, agencija ili drugo tijelo koje nije ispitanik, voditelj obrade, izvršitelj obrade ni osobe koje su ovlaštene za obradu osobnih podataka pod izravnom nadležnošću voditelja obrade ili izvršitelja obrade;
  8. “privola” ispitanika znači svako dobrovoljno, posebno, informirano i nedvosmisleno izražavanje želja ispitanika kojim on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka koji se na njega odnose;
  9. “povreda osobnih podataka” znači kršenje sigurnosti koje dovodi do slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa osobnim podacima koji su preneseni, pohranjeni ili na drugi način obrađivani.

 

III. VODITELJ, IZVRŠITELJ OBRADE I SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU PODATAKA

Članak 3.

Sukladno definiciji pojma „voditelj obrade“ sadržane u čl. 4. Uredbe  Društvo se smatra voditeljem obrade osobnih podataka pojedinaca koje obrađuje.

U slučaju potrebe Društvo kao voditelj obrade može povjeriti obradu osobnih podataka izvršitelju obrade. U navedenom slučaju Društvo će sukladno ovoj politici zaštite podataka zaključiti s izvršiteljem obrade poseban ugovor o obradi osobnih podataka sukladno odredbama Uredbe i nacionalnog zakonodavstva.   

U slučajevima u kojima Društvo provodi obradu u ime drugog voditelja obrade isto se smatrati izvršiteljem obrade osobnih podataka, te je u obvezi zaključiti s voditeljem obrade osobnih podataka ugovor o obradi osobnih podataka sukladno odredbama Uredbe i nacionalnog zakonodavstva.

 

Članak 4.

Po ispunjenju uvjeta članka 37. Opće uredbe „Društvo“ će posebnom odlukom  imenovati službenika za zaštitu osobnih podataka koji je neovisan i kao takav djeluje u interesu zaštite prava  ispitanika i njihovih osobnih podataka, te je imenovana osoba dužna potpisati izjavu o čuvanju tajnosti podataka. 

U slučaju imenovanja službenika za zaštitu podataka „Društvo“ obavještava nadležnu nacionalnu Agenciju za zaštitu osobnih podataka o  imenovanoj osobi, te će na svojoj službenoj internet stranici i/ili oglasnoj ploči objaviti kontaktne podatke službenika za zaštitu podataka.  

 

IV. PRIKUPLJANJE I OBRADA OSOBNIH PODATAKA

Članak 5.

Osobni podaci  obrađuju se prvenstveno u svrhe u cilju izvršavanja preuzetih ugovornih obveza, zaštite legitimnih interesa,  izvršavanja zakonskih obveza te po potrebi u druge svrhe (statistička istraživanja, razvojni i istraživački planovi, optimalno korištenje ljudskih potencijala, praćenje kvalitete rada, rada stručnih službi, ostvarivanja prava i obveza zaposlenika  iz radnog odnosa i druge svrhe, u svrhe direktnog marketinga).

Osobni podaci u pravilu se prikupljaju  neposredno od ispitanika, te uvidom u pisane isprave koje  isti dostavljaju. 

 

IV.1. NAČELA OBRADE OSOBNIH PODATAKA

Članak 6.

Voditelj obrade u svojem postupanju obrađuje osobne podatke u skladu s Uredbom propisanim načelima obrade na način da su podaci:

 

(a) zakonito, pošteno i transparentno obrađivani –  s obzirom na ispitanika i njihova prava. Društvo obrađivati će osobne podatke sukladno važećim zakonima i uvažavajući sva prava ispitanika. Transparentnost obrada osobnih podataka omogućuje ispitanicima sve potrebne informacije o obradi, temelje i zakonitosti. Ispitanik će biti pravovremeno, odnosno prije samog prikupljanja   obaviješten o svim njegovim pravima i relevantnim informacijama.

(b) uz ograničenje svrhe- osobni podaci moraju biti prikupljeni u posebne, izričite i zakonite svrhe, te se dalje ne smiju obrađivati na način koji nije u skladu s tim svrhama, osim ako postoje druge obrade koje su uvjetovane zakonom ili su neophodne za kvalitetno pružanje usluge;

(c) obrađivani uz smanjenje količine podataka – podaci koji se prikupljaju su primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju („smanjenje količine podataka”);

(d) točni i prema potrebi ažurni – osiguravaju se razumne mjere da se osobni podaci koji nisu točni, uzimajući u obzir svrhu u koje se obrađuju bez odlaganja isprave ili izbrišu. Ispitanici imaju pravo u svakom trenutku zatražiti  ispravak svojeg osobnog podataka kojeg obrađujemo;

(e) obrađivani uz ograničenje pohrane– čuvani u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanika samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju. Podaci se iznimno mogu pohraniti i dulje, ali za to mora biti jasna svrha, u smislu zakonske obveze ili legitimni interes (npr. u slučaju sudskog spora).

(f) obrađivani na način kojim se osigurava odgovarajuća sigurnost osobnih podataka (cjelovitost i povjerljivost), uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade, te od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primjenom odgovarajućih tehničkih ili organizacijskih mjera.

 

IV.2. ZAKONITOST OBRADE

Članak 7.

Društvo osobne podatke ispitanika drži njihovim vlasništvom, te se prema njima tako i odnosi.  Međutim, radi poštivanja zakonskih obveza, pružanja usluge ispitanicima ili postupanja na njihov zahtjev, te zaključenja i realizacije ugovora  iz naše poslovne djelatnosti potrebno je obrađivati minimalan set neophodnih osobnih podataka. Sukladno navedenom zakonita obrada osobnih podataka smatra se samo ako i u onoj mjeri u kojoj je ispunjeno najmanje jedno od  sljedećega:

(a) ispitanik je dao privolu za obradu svojih osobnih podataka u jednu ili više posebnih svrha;

(b) obrada je nužna za izvršavanje ugovora u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele 

radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora;

(c) obrada je nužna radi poštivanja pravnih obveza voditelja obrade,

(d) obrada je nužna kako bi se zaštitili ključni interesi ispitanika ili druge fizičke osobe;

(e) obrada je nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade;

(f) obrada je nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu  osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete.

 

Posebne kategorije osobnih podataka obrađujemo  u slučajevima: 

  1. ispitanik je dao izričitu privolu za obradu tih osobnih podataka za jednu ili više određenih svrha, osim ako se pravom Unije ili pravom države članice propisuje da ispitanik ne može ukinuti zabranu iz stavka 1.čl.9.Opće uredbe;
  2. obrada je nužna za potrebe izvršavanja obveza i ostvarivanja posebnih prava voditelja obrade ili ispitanika u području radnog prava i prava o socijalnoj sigurnosti te socijalnoj zaštiti u mjeri u kojoj je to odobreno u okviru prava Unije ili prava države članice ili kolektivnog ugovora u skladu s pravom države članice koje propisuje odgovarajuće zaštitne mjere za temeljna prava i interese ispitanika;
  3.  obrada se odnosi na osobne podatke za koje je očito da ih je objavio ispitanik;
  4. obrada je nužna za uspostavu, ostvarivanje ili obranu pravnih zahtjeva ili kad god sudovi djeluju u sudbenom svojstvu;
  5. obrada je nužna za potrebe značajnog javnog interesa na temelju prava Unije ili prava države članice koje je razmjerno željenom cilju te kojim se poštuje bit prava na zaštitu podataka i osiguravaju prikladne i posebne mjere za zaštitu temeljnih prava i interesa ispitanika;
  6. obrada je nužna u svrhu preventivne medicine ili medicine rada radi procjene radne sposobnosti zaposlenika, medicinske dijagnoze, pružanja zdravstvene ili socijalne skrbi ili tretmana ili upravljanja zdravstvenim ili socijalnim sustavima i uslugama na temelju prava Unije ili prava države članice ili u skladu s ugovorom sa zdravstvenim radnikom te u skladu s uvjetima i zaštitnim mjerama iz stavka 3. čl.9.Opće uredbe.

IV.3. PRIVOLA

Članak 8.

Kada se obrada osobnih podataka  temelji na privoli ista mora biti dana dobrovoljno,  u pismenom obliku, u razumljivom i lako dostupnom obliku uz uporabu jasnog i jednostavnog jezika.

Osobni podaci koji se odnose na maloljetne osobe prikupljaju se i dalje obrađuju uz suglasnost zakonskih zastupnika ili punomoćnika.

Ispitanik ima pravo u svakom trenutku povući svoju privolu. Povlačenje privole ne utječe na zakonitost obrade na temelju privole prije njezina povlačenja. Prije davanja privole, ispitanika se o tome obavješćuje Ispitani može povući privolu usmeno o čemu se sastavlja  zapisnik ili pismenom izjavom. 

 

IV.4. INFORMIRANJE ISPITANIKA

Članak 9.

Prije prikupljanja  osobnih podataka neposredno  od ispitanika elektronskim putem  ili pisanim u obliku informacijske izjave voditelj  obrade pruža sve relevantne podatke glede obrade, a posebice :  

  1. identitet i kontaktne podatke voditelja obrade,
  2. kontakt podatke službenika za zaštitu podataka ukoliko je isti imenovan, 
  3. svrhe obrade radi kojih se upotrebljavaju osobni podaci kao i pravnu osnovu za obradu;
  4. ako se obrada temelji na članku 6. stavku 1. točki (f) Uredbe, legitimne interese voditelja obrade ili treće strane;
  5. primatelje ili kategorije primatelja osobnih podataka, ako ih ima;  
  6. razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni ili, ako to nije moguće, kriterije kojima se utvrdilo to razdoblje;
  7. postojanje prava da se od voditelja obrade zatraži pristup osobnim podacima i ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničavanje obrade koji se odnose na ispitanika ili prava na ulaganje prigovora na obradu takvih podataka te prava na prenosivost podataka;
  8. ako se obrada temelji na članku 6. stavku 1. točki (a) Uredbe  ili članku 9. stavku 2. točki (a) Uredbe, postojanje prava da se u bilo kojem trenutku povuče privolu, a da to ne utječe na zakonitost obrade koja se temeljila na privoli prije nego što je ona povučena;
  9. pravo na podnošenje prigovora nadzornom tijelu;
  10. informaciju o tome je li pružanje osobnih podataka zakonska ili ugovorna obveza ili uvjet nužan za sklapanje ugovora te ima li ispitanik obvezu pružanja osobnih podataka i koje su moguće posljedice ako se takvi podaci ne pruže
  11. postojanje automatiziranog donošenja odluke. 

 

U slučaju da se podaci ne prikupljaju izravno od ispitanika, uz navedene podatke navodi se izvor osobnih podataka.

Ukoliko voditelj obrade namjerava dodatno obrađivati osobne podatke u svrhu koja je različita od one za koju su osobni podaci prikupljeni, voditelj obrade prije te dodatne obrade ispitaniku pruža informacije o toj drugoj svrsi te sve druge relevantne informacije  iz stavka 1.

Članak 10.

U svezi prikupljanja podataka sustavom video nadzora ukoliko se isti oformi, donijet će se poseban Pravilnik o korištenju sustava video nadzora.

 

V. PRAVA I ZAŠTITA ISPITANIKA

Članak 11.

Društvo kao voditelj obrade obrađuje osobne podatke sukladno Uredbom zajamčenim pravima ispitanicima, a to se odnosi na: 

a) Pravo na pristup podacima:

Navedeno pravo ovlašćuje ispitanika da od voditelja obrade zatraži  potvrdu obrađuju li se njegovi podaci, te pravo na pristup podacima koji se o njemu obrađuju, svrsi  obrade, kategorijama podataka, potencijalnim primateljima, te ostalim informacijama propisanim čl. 15. Uredbe.

b) Pravo na  ispravak:

Ispitanik ima pravo bez nepotrebnog odgađanja ishoditi ispravak netočnih osobnih podataka koji se na njega odnose. Uzimajući u obzir svrhu obrade, ispitanik ima pravo dopuniti  nepotpune podatke, među ostalim i davanjem izjave.

c) Pravo na brisanje:

Ispitanik  ima pravo ishoditi brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose, a  voditelj obrade ima obvezu obrisati osobne podatke bez nepotrebnog odgađanja, ako je ispunjen jedan od slijedećih uvjeta: 

  • ako osobni podaci više nisu nužni za svrhu koju su  prikupljeni ili na drugi način obrađeni,
  • ako ispitanik povuče  dane suglasnosti a ne postoji druga pravna osnova za obradu, 
  • ispitanik uloži prigovor na obradu, a legitimni razlozi prava na brisanje imaju veću težinu od legitimnih razloga voditelja obrade za obradu i/ili čuvanje osobnih podataka,
  • su isti obrađivani nezakonito ili
  • osobni podaci moraju brisati radi poštivanja pravne osnove,

te sukladno  propisanim razlozima iz čl.17. Uredbe.

d) Pravo na ograničenje obrade:

Ispitanik ima pravo zatražiti ograničenje obrade  svojih podataka pojedinačno:

  • ako ospori točnost podataka tijekom perioda koji voditelju obrade omogućava provjeru točnosti tih podataka
  • ako je obrada podataka bila nezakonita, ali odbija brisanje i umjesto toga traži ograničenje korištenja podacima
  • ako voditelju obrade podaci više nisu potrebni za predviđene svrhe, ali su ispitaniku još potrebni radi postavljanja,  ostvarenja ili obrane pravnih zahtjeva ili
  • ako  je ispitanik  podnio prigovor zbog obrade tih podataka temeljem čl. 21.st.1 Uredbe,  očekujući nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade razloge ispitanika,

te razlozima  propisanim čl.18. Uredbe i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske. 

e) Obveza obavještavanja:

Voditelj obrade priopćuje svaki ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničenje obrade  provedeno u skladu s člankom 16. (pravo na ispravak), člankom 17. Stavkom 1. (pravo na brisanje) i člankom 18. (pravo na ograničenje obrade)  Uredbe svakom primatelju kojem su otkriveni osobni podaci, osim ako se to pokaže nemogućim ili zahtijeva nerazmjeran napor. Voditelj obrade  obavještava ispitanika o tim primateljima ako to ispitanik zatraži.

f) Pravo na prijenos podataka:

Ispitanik ima pravo zaprimiti osobne podatke koji se odnose na njega, a koje je pružio voditelju obrade u strukturiranom,  uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu, te prenijet te podatke drugom voditelju. 

Pravo prijenosa odnosi se na osobne podatke ispitanika.

Zahtjev se podnosi pismenim putem voditelju obrade.

g) Pravo na prigovor:

Ispitanik ima pravo na temelju svoje posebne situacije u svakom trenutku uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega. 

U takvom slučaju voditelj obrade više ne smije obrađivati podatke osim ako dokaže da postoje uvjerljivi razlozi za obradu koji nadilaze interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.

Ispitanik ima pravo na pritužbu nadzornom tijelu (Agenciji za zaštitu osobnih podataka) u slučaju incidenta koji se tiče njegovih osobnih podataka ili ako smatra da voditelj obrade krši njegova prava propisana Uredbom.

Dodatno ispitanik ima pravo  zatražiti da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, a koja proizvodi pravne učinke koji se na njega odnose ili na sličan način značajno na njega utječu, osim ako je ta odluka potrebna radi sklapanja ili izvršenja ugovora s ispitanikom, dopuštena zakonom ili se temelji na izričitoj privoli ispitanika.

 

Članak 12.

Ispitanik ima pravo u svakom trenutku  zahtijevati realizaciju bilo kojeg od navedenih prava iz ove točke Pravilnika.  

Voditelj obrade osobnih podataka dužan je utvrditi osnovanost zahtjeva i ukoliko je isti osnovan po njemu postupiti. Ukoliko  voditelj obrade ne postupi po zahtjevu u roku od mjesec dana od dana zaprimanja zahtjeva dužan je obavijestiti ispitanika o razlozima  i mogućnosti podnošenja pritužbe nadzornom tijelu i traženja pravnog lijeka.

Ispitanik ima pravo zatražiti informacije glede poduzetih radnja u svezi podnesenih zahtjeva prema čl. 15. do 22. Uredbe, te je voditelj obrade dužan u roku od mjesec dana od zaprimanja zahtjeva obavijesti podnositelja  o poduzetim radnjama. U slučaju složenosti i broj zahtjeva taj se rok može produžiti na dva mjeseca uz obvezu voditelja obrade da o razlozima i produženju prethodno obavijesti podnositelja zahtjeva. Ta obavijest mora se dati prije isteka roka od mjesec dana od zaprimanja zahtjeva. 

Informacije i  sva komunikacija  i djelovanje voditelja obrade  iz ove točke Pravilnika pruža se bez naknade  podnositelja zahtjeva.  

Ukoliko su zahtjevi podnositelja očito neutemeljeni ili pretjerani, osobito zbog učestalog ponavljanja,  „Društvo  “može propisati obvezu plaćanja naknade postupanja po zahtjevu ili odbiti postupiti po zahtjevu.  „Društvo“ donijeti će posebnu odluku o ustanovljavanju i visini nakade.

 

VI. EVIDENCIJA AKTIVNOSTI  OBRADE

 

Članak 13.

Sukladno ispunjenju uvjeta članka  30. Opće uredbe Društvo će voditi Evidenciju aktivnosti obrade osobnih podataka za koje je odgovorno, odnosno u slučajevima kada je u ulozi voditelja obrade. 

Evidencija aktivnosti obrade osobnih podataka  mora biti u pisanom obliku, uključujući elektronički oblik, te  sadrži minimalno slijedeće informacije:

(a) ime i kontaktne podatke voditelja obrade  i službenika za zaštitu podataka;

(b) svrhe obrade;

(c) opis kategorija ispitanika i kategorija osobnih podataka;

(d) kategorije primatelja kojima su osobni podaci otkriveni ili će im biti otkriveni, uključujući primatelje u trećim zemljama ili međunarodne organizacije;

(e) ako je primjenjivo, prijenose osobnih podataka u treću zemlju ili međunarodnu  organizaciju 

(f) ako je to moguće, predviđene rokove za brisanje različitih kategorija podataka;

(g) ako je moguće, opći opis tehničkih i organizacijskih sigurnosnih mjera iz članka 32. stavka 1. Uredbe.

 

VII. TAJNOST PODATAKA 

Članak 14.

Tajnima se smatraju svi osobni podaci u evidencijama podataka koje Društvo vodi, sva dokumentacija koja sadrži osobne podatke, te pisana i usmena priopćenja ili informacije koje sadrže osobne podatke.  

Navedeni   podaci ne smiju  se neovlašteno priopćavati trećim osobama niti smiju biti dostupni neovlaštenim osobama.

Ovlaštene osobe za pristup osobnim podacima unutar Društva isključivo su zaposlenici (što uključuje i stručne suradnike, volontere u okviru obavljanja pripravničkog staža, osobe na stručnom osposobljavanju) kod voditelja obrade osobnih podataka kojima su ti podaci potrebni za obavljanje njihovih poslova odnosno radnih zadataka, kao i ugovorni suradnici koji imaju pristup samo onim podacima i samo u opsegu koji im je potreban za izvršenje ugovorenog posla odnosno radi izvršavanja funkcija.

 

Pristup osobnim podacima mogu imati državna ili druga tijela te fizičke i pravne osobe  koje su za to ovlaštene zakonom, ili ako je to potrebno radi obavljanja poslova u okviru zakonom utvrđene djelatnosti primatelja, temeljem pisanog zahtjeva koji mora sadržavati svrhu, vrstu podataka koji se traže i pravni temelj za korištenje, u skladu s propisima o zaštiti osobnih podatka.

Pristup osobnim podacima mogu imati fizičke i pravne osobe koje Društvo angažira u svojstvu izvršitelja obrade, te u slučajevima  kada se radi o ostvarivanju legitimnih interesa.

 

Osobni podaci i dokumenti kojima raspolaže voditelj obrade mogu se dati osobama na koje se isti odnose na temelju odgovarajućega zahtjeva, odnosno drugim osobama ukoliko imaju punomoć osobe na koju se osobni podaci odnose, uz prethodno utvrđenje identiteta podnositelja zahtjeva.

Postupanjem protivno zakonu i odredbama ovoga Pravilnika i nepoštivanjem utvrđenih mjera zaštite tajnih podataka, radnik čini osobito tešku povredu radne obveze i odgovara prema odredbama Zakona o radu za eventualnu  štetu uzrokovanu poslodavcu.

 

VIII. SIGURNOSNE MJERE ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA  

Članak 15.

Sukladno politici zaštite osobnih podataka Društvo poduzima tehničke, kadrovske i organizacijske mjere zaštite od neovlaštenog pristupa prikupljenim osobnim podacima. Organizacijske mjere obuhvaćaju i sve radne postupke utvrđene uputama i standardima  voditelja obrade, kao i mjere nadzora i kontrole, mjere za održavanje informatičkog sustava u funkciji koje se poduzimaju radi sprječavanja opasnosti od zastoja u radu cjelokupne ili dijela informatičke opreme, tj. sve aktivnosti i postupci kojima se osiguravaju tehnički i drugi uvjeti za rad, uključujući preventivne mjere i redovito održavanje informatičkog sustava.

U cilju zaštite   od neovlaštenog pristupa prikupljenim osobnim podacima prikupljeni osobni podaci  u papirnatom obliku obvezno se čuvaju u registratorima u zaključanom ormaru u prostorijama u kojima je  neovlaštenim osobama pristup onemogućen.  

Prostorija u kojoj se nalazi  kompjuter i registrator s osobnim podacima obvezno se zaključavaju pri izlasku iz prostorije za vrijeme radnog vremena i pri odlasku s posla. 

Zabranjuje se  iznošenja dokumentacije, informatičke opreme i nositelja podataka iz prostorije bez dopuštenja odgovorne osobe (uz obvezno vođenje evidencije).

Podaci u digitalnom obliku  pohranjuju se na informatičke medije uporabom metoda koje jamče sigurnost i tajnost tako pohranjenih osobnih podataka.  

Zabranjeno je slanje ili dijeljenje lozinki e-mailom, odnosno njihovo javno otkrivanje. Sva računala moraju imati antivirusnu zaštitu. Zabranjeno je spajanje putem računala na rizične stranice. 

Svi papiri koji sadrže osobne podatke nakon što isti više nisu potrebni za korištenje iz bilo kojeg razloga, a ne vraćaju se ispitaniku,  uništavaju se fizičkim rezanjem prije bacanja, kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka. 

Svi zaposlenici  imaju dužnost u slučaju incidenta  vezanog za zaštitu osobnih podataka (gubitka, krađe, oštećenja, neovlaštenog pristupa, i slično) odmah prijaviti incident odgovornim osobama.

 

IX. OSTALE ODREDBE

Članak 16.

U dijelu o zaštiti, nadzoru nad prikupljanjem, obradi i korištenju osobnih podataka, pravima ispitanika te svim pitanjima koja nisu uređena ovim Pravilnikom primjenjuje se Uredba i nacionalno zakonodavstvo.

 

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana  donošenja.  

U  Poreču, 16.05. 2018.god.

SABINA TRAVEL d.o.o.