ISTANBUL – ZIMSKI PRAZNICI

ISTANBUL – ZIMSKI PRAZNICI  03.01.-09.01.2021. 7 dana PREMIUM Garantiran polazak     s razgledom čarobnog Plovdiva, grada starine i svile Burse […]

ISTANBUL – ZIMSKI PRAZNICI

 03.01.-09.01.2021.

7 dana PREMIUM

Garantiran polazak

 

 

s razgledom čarobnog Plovdiva, grada starine i svile Burse te nekadašnje osmanske prijestolnice Edirne

autobusom ● 7 dana/6 noćenja ● hoteli 3*/4*

 

 

Program putovanja:

 1. dan Zagreb – PLOVDIV

Polazak iz Zagreba u 4:00 sati. Ugodna vožnja prema bugarskom gradu Plovdivu uz povremene odmore tijekom puta. Plovdiv se smjestio u podnožju šest brežuljaka (nekad ih je bilo sedam) uz rijeku Maricu. Stariji od Rima, Atene i Carigrada, i iste je dobi kao i Troja, smatra se za drugi najstariji europski grad (nakon Mikena) i najstariji stalno naseljeni grad u Europi. Kroz bogatu povijest napadali su ga i osvajali brojni narodi poput Perzijanaca, Grka, Kelta, Rimljana, Gota, Huna, Bugara, Slavena, Rusa i Turaka; svi koji su vladali gradom imenovali su ga drugačije i ostavili svoj trag u njegovoj povijesti. Odlazak do hotel i smještaj. Noćenje.

 1. dan PLOVDIV – ISTANBUL

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak u razgled znamenitosti Plovdiva: Stari grad je “muzej na otvorenom”, splet zavojitih kaldrmom popločanih ulica duž kojih su nanizane crkve i tradicionalne kuće bogatih trgovaca iz prošlosti, vrlo asimetričnog izgleda i oslikanih fasada – Rimski amfiteatar iz 1. stoljeća koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj, čiji su ostaci otkriveni ’60-ih godina prošlog stoljeća – šetnja glavnom gradskom ulicom Rayko Daskalov, koja je ujedno i najdulja pješačka zona u Europi (1750 m) – šećući glavnom ulicom dolazimo do dobro očuvanih ostataka rimskog stadiona, sagrađenog u kotlini između dva brežuljka, čiji je veći dio i dalje skriven ispod glavne pješačke ulice – u neposrednoj blizini stadiona nalazi se Džumaja džamija, koja je jedna od dvije preostale džamije u gradu, iz 15-tog stoljeća i potpuno je obnovljena. Slobodno vrijeme za ručak ili kavu. Nastavak putovanja prema Istanbulu, dolazak u kasnim poslijepodnevnim satima i smještaj u hotel. Ukoliko ostane dovoljno vremena predlažemo odlazak gradskim prijevozom na prvo upoznavanje s turskom prijestolnicom, do modernog europskog dijela grada Taksima i ugodnu šetnju poznatom shopping ulicom Istiklal Caddesi u kojoj se nalazi mnoštvo trgovina, kafića, restorana i klubova. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel gradskim prijevozom i pješice. Noćenje.

 1. dan ISTANBUL

Doručak. Istanbul je čaroban, prepun povijesnim znamenitostima i teško je izdvojiti najljepše ili najveće, međutim stari grad tj. Sultanahmet zaslužuje posebnu pažnju te ćemo današnji dan provesti u cjelodnevnom razgledavanju (pješice i gradskim prijevozom) najvećih znamenitosti tog dijela Istanbula (obavezna je doplata za paket ulaznica voditelju putovanja na licu mjesta jer u sve objekte ulazimo sa stručnim lokalnim vodičem i audio slušalicama): Aja Sofija, najposjećenija turistička atrakcija na listi UNESCO-ve svjetske baštine koja povezuje dva kontinenta, Europu i Aziju, te kršćanstvo i islam. U prošlosti je bila krunidbena crkva bizantskih careva, zatim džamija, zadnjih 80 godina muzej i ove godine je ponovno pretvorena u džamiju – Hipodrom, nekada pravi hipodrom i mjesto održavanja antičkih igara i utrka, a danas Trg Sultana Ahmeta sa dva obeliska – Cisterna bazilika (Yerebatan), najveća antička podzemna cisterna koju nazivaju i „potopljenom palačom“, izgrađena je ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime, danas jedna od najposjećenijih atrakcija Istanbula – džamija Sultana Ahmeta koju nazivaju i Plava džamija (naziv je dobila po boji pločica koje ukrašavaju unutrašnjosti džamije), najveličanstvenija džamija u Istanbulu sa 6 visokih minareta i jedina takva džamija u Turskoj izgrađena s ciljem da nadmaši ljepotu susjedne Aje Sofije. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon pauze odlazak prema Topkapi palači i muzeju, koja je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana dok nije izgrađena Dolmabahče palača. Posjet raskošnom kompleksu paviljona palače, riznici ispunjenom draguljima i mogućnost obilaska nadaleko poznatog Harema (dodatna doplata za ulaznicu u harem) koji je nekad bio dom kako se priča za 800 sultanovih žena, te sultanove odaje. Poslijepodne slobodno vrijeme za odlazak na čuveni Grand Bazar (Kapali čaršiju), naime pojam za shopping je istanbulski Grand Bazaar – tržnica tj. natkriveni kompleks od preko 60 uličica i oko 5.000 trgovina i štandova gdje možete kupiti nakit, kožu, tursko posuđe, tepihe, suvenire … uz nezaobilazno cjenkanje. Povratak u hotel. Noćenje.

 

 1. dan ISTANBUL

Doručak. Nastavak razgledavanja znamenitosti Istanbula (autobusom i pješice): na vrhu brda iznad četvrti Sultanahmet uzdiže se Sulejmanova džamija tj. Sulejmanija, jedna od najprepoznatiljivih simbola Istanbula (izgrađena po nalogu Sulejmana Veličanstvenog) u kojoj su pokopani sultan Sulejman i njegova žena Hurem – Egipatska tržnica (Misir Čaršija), poznata tržnica začina i čajeva – šetnja prema “Zlatnom Rogu” morskom tjesnacu koji razdvaja stari grad od novog Istanbula, s mnoštvom uličica prepunih tradicionalnih trgovinama, restoranima i mjestima gdje se može popiti prava turska kava ili čaj, mjesto na kojem ćete upoznati istinski Istanbul – odlazak u razgledavanje azijske strane Istanbula preko svjetski poznatog Galata mosta, popularnog mosta koji spaja stari i novi dio grada s Galata kulom – poznati vidikovac Çamlıca (Čamlidža) koji se nalazi na najvišem brdu u Istanbulu odakle se pruža nevjerojatan pogled na azijsku i europsku stranu. Poslije razgleda predlažemo dvosatnu vožnju brodom Bosporom (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta) – turska prijestolnica je naime jedna od najboljih gradova na svijetu za razgled s broda, jer upravo s broda imate najbolji pogled na najznačajnije znamenitosti i simbole grada. Slobodno vrijeme za vlastite programe, obavezno prošećite četvrti Beyoğlu i pješačkom ulicom Istiklal Caddesi koja je glavna ulica za shopping, s nizom restorana i kafića i vodi sve do trga Taksim na vrhu. Trg Taksim je centar modernog europskog dijela i prepoznat ćete ga iz daljine po crvenom starom tramvaju koji tamo vozi. A kako bismo dan završili na turski način navečer predlažemo odlazak na tursku večer s uključenom večerom i programom s trbušnim plesačicama (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

 1. dan ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL

Doručak. Predlažemo cjelodnevni izlet u Bursu (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta), gradu starine i svile. Bursa je smještena u podnožju planine Ula Dag, u 14. st. je bila prijestolnica Osmanskog carstva i grad je bogat džamijama, mauzolejima, bazarima, parnim kupatilima, mostovima, uskim vijugavim ulicama… Bursu zbog velikog broja lijepo uređenih parkova i zelenih površina, nazivaju i Zelena Bursa. Turci, odnosno svi koja su prije njih zauzimali ovaj prostor, očigledno imaju i imali su sklonost prema zelenoj boji … vidjet ćete zašto. Razgled grada nudi pravi doživljaj Orijenta: Velika džamija iz 14. i 15. st. s 12 stupova i 20 kupola, koja je u svijetu poznata po prekrasnim kaligrafskim zapisima na zidovima i stupovima džamije – Zelena džamija iz 15. st., arhitektonski dragulj sultana Mehmeta I. koja je naziv „zelena“ dobila po boji keramike koji prekriva unutarnje zidove – Zeleni mauzolej, sultanova grobnica izgrađena u isto vrijeme kad i Zelena džamija s ukrasima od zelene keramike – Hizar, brdo na kojem se nalazi citadelas koje se pruža prekrasan pogled na grad i okolnu dolinu – Koza han, bazar svile… Slobodno vrijeme za vlastite programe. Povratak u Istanbul. Noćenje.

 1. dan ISTANBUL – EDIRNE

Doručak i odjava iz hotela. Predlažemo posjet Dolmabahče palači (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta, grupni posjet) sagrađena je na europskoj strani grada i ujedno je palača posljednjeg sultana u Istanbulu koji je želio imati palaču poput  Versaillesa. Slobodno vrijeme za putnike koji ne žele posjetiti palaču. Napuštamo Istanbul i odlazimo u pravcu grada Edirne, najzapadnijeg turskog grada na europskoj strani. Naime, Edirne je bio je druga prijestolnica Osmanskog carstva, te su kao i u ostatku tadašnjeg carstva sultani i paše podizale zadužbine kako bi zauvijek ostavili svoj trag. Tako su u Edrneu nastala neka od remek-djela osmanske arhitekture, a glavne atrakcije nalaze se u centru grada: veličanstvena džamija Selimije s četiri visoka minareta od 70,9 m (na UNESCO-voj listi svjetske baštine) – džamija “Tri balkona” – Eski džamija, najmanja i najstarija carska džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima – Kaleiči mahala, pitoreskna mahala koja oslikava život običnog čovjeka, spoj raskošnih i trošnih drvenih kuća donosi dašak prošlog  vremena. Edirne je grad rijeka, pa je poznat i po mnogobrojnim mostovima koji su građeni od bizantskog preko osmanskog vremena sve do danas. Slobodno vrijeme u Saraçlar Caddesi, pješačkoj ulici s mnogim trgovinama, restoranima i kafićima ili na Arasta bazaru (shopping). Noćenje.

 1. dan EDIRNE – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Povratak prema Hrvatskoj uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u kasnim večernjim, noćnim satima.

 

 

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI:

First Minute 1.990 kn / Redovna cijena 2.190 kn

First Minute cijena vrijedi do 40 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 1 noćenje s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Plovdivu
 • 4 noćenja s buffet doručkomu dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Istanbulu
 • 1 noćenje s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Edirneu
 • razgled Istanbula u pratnji službenog lokalnog vodiča
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja tijekom cijelog puta
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

 

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika)

 

Doplate i fakultativna ponuda:

 • paket ulaznica za Sultanahmet (Aja Sofija + Cisterna bazilika + Plava džamija + Topkapi palača s lokalnim vodičem i slušalicama) 45 eur po osobi (minimium 15 osoba)
 • ulaznicu u harem u Topkapi palači 10 eur po osobi
 • krstarenje brodom po Bosporu 20 eur po osobi (minimum 30 osoba)
 • ulaznicu za Dolmabahče palaču uz stručno vodstvo i slušalice 25 eur po osobi (minimum 15 osoba)
 • tursku večers uključenom večerom i programom s trbušnim plesačicama 40 eur po osobi (meni u 4 slijeda s uključenim pićem, minimum 15 osoba)
 • cjelodnevni izlet Bursa 30 eur (minimum 20 putnika/ izlet uključuje: prijevoz autobusom i razgled grada)
 • doplata za jednokrevetnu sobu(obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 890 kn

 

Svi hoteli koje koristimo su izvrsno povezani linijama gradskog prijevoza.

Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

 

Mogućnost doplate za odabir sjedala u autobusu (doplata nije obavezna):

Na našim putovanjima nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz doplatu prilikom rezervacije. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

za posebno sjedalo u autobusu:

 • 1 red – sj 3,4 100 kn
 • 2 red – sj 5,6,7,8 100 kn

za dodatno prazno sjedalo u autobusu 1.000 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

 

TURSKA – dobro je znati

Republika Turska je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (istočna Tračka) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom te na zapadu s Grčkom i Bugarskom. Sredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, a Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more te tjesnaci Bospor i Dardaneli. Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost. Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

 

Napomena:
Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna je putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Svi putnici koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj. Putnici koji nemaju valjane putne isprave i ugovoreno zdravstveno osiguranje prije početka putovanja, neće moći započeti putovanje i/ili uću u Tursku, za što agencija nije odgovorna.

 

Prilikom obilaska džamija potrebno je držati se propisanih islamskih običaja: obvezno skidanje obuće na ulazu (za koju dobijete vrećice), žene trebaju prekriti kosu maramom ili šalom, muškarci i žene ulaze kroz zasebne ulaze. Ulaz u džamiju, a i cijela njenu unutrašnjost pokrivena je raznobojnim tepisima.

 

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • obavezno zdravstveno osiguranje za ulazak u Republiku Tursku
 • preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redosljedu uplata, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća doplata
 • završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja– to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 15/30 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima(ili lokalnoj valuti države u koju se putuje) osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.
 • lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje
 • napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedište individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa
 • zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta
 • u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)
 • putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju
 • organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara … ne rade
 • organizator putovanjanije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)
 • putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti
 • prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage
 • organizator putovanjane može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela
 • zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge
 • smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija
 • kvaliteta hotela – na nivou Europske unijepokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji
 • u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet…). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput tripadvisor.com, www.booking.com  …
 • organizator putovanjane snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, mvep.hr

 

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

 

Odgovorni organizator: Idea Club Travel d.o.o.